Odborná exkurze do firmy CZ Fermet

Dne 17.5. 2012 navštívila třída PD 1 (část provozní technika) v rámci předmětu Technická měření kladenskou firmu CZ FERMET spol. s r.o., která se zabývá zkušebnictvím materiálů, především ocelí.

Hlavním cílem této exkurze bylo prakticky obohatit učivo vyučované ve škole. Žáci měli možnost vidět praktické provádění a vyhodnocování zkoušek jako je pevnost v tahu, vrubová houževnatost, tvrdost a prokalitelnost, metalografie, zkoušky makro a mikroskopické.

Pracovník firmy nás provedl po jednotlivých pracovištích a zajímavým způsobem vždy vysvětlil princip dané zkoušky, její průběh a vyhodnocování. Měli jsme i možnost shlédnout jak se jednotlivé zkušební vzorky připravují a jaké jsou na ně kladeny požadavky z hlediska příslušných norem. Velmi zajímavá byla možnost podívat se do metalografických mikroskopů a sledovat tak mikrostrukturu ocelí.

Tato exkurze bezesporu splnila svůj účel a byla velkým přínosem pro teoretickou výuku. Žáci viděli zkoušky, se kterými by se v běžných podmínkách nesetkali.

Fotogalerie