Hodnocení odborné exkurze – Mnichov

Ve dnech 13 a 14. listopadu 2014 jsme se zúčastnili tematické odborné exkurze v německém Mnichově, která byla pořádána v rámci projektu Praxí ke kvalitě. První den jsme měli možnost navštívit veletrh elektroniky „Electronica 2014“. Celkem v deseti halách jsme mohli shlédnout nejnovější trendy elektroniky.

Veletrh byl zaměřen z 90% na slaboproudou elektroniku. Vedle velkoobchodních společností z celého světa se zde prezentovali zejména významní výrobci součástkové základny. Dalším dominantním odvětvím byla prezentace firem zabývajících se výrobou displejů a optoelektronických komponentů. Menší, ale v porovnání s možností našich veletrhů obrovská část, byla věnována datovým přenosům.

Do oblasti automatizační techniky zasahovala část prezentující senzoriku a řídící systémy v automobilech.

Na prohlídku výstavy byly určeny 4 hodiny. Na tak obrovské množství vystavovatelů je to opravdu hodně málo a bylo tak možno k podrobnějšímu zkoumání vytipovat pouze některé zajímavé produkty.

Druhý den jsme navštívili výstavu BMW museum a BMW svět. V museu jsme měli možnost shlédnou v podstatě celý historický vývoj produkce firmy od 30. let minulého století. K vidění byly různé typy motocyklů a automobilů včetně sportovních verzí. Velmi také zaujaly vystavované motory a to jak pro automobily, tak i motory letecké, na jejichž výrobě v podstatě firma začínala.

Další část prohlídky patřila současným trendům vývoje značky. Zde jsme se měli možnost seznámit s novými modely osobních automobilů a vyzkoušet si i jejich pohodlí. Asi nejvíce zaujal model BMW i8, což je hybridní automobil využívající klasické palivo a elektrický pohon. Součástí výstavy byly také modely Cooper Mini a luxusní vozy značky Rolls – Royce.

Závěr celé dvoudenní exkurze patřil návštěvě olympijského sportovního areálu v Mnichově. Bohužel přístup do hal nebyl možný, zpřístupněn byl pouze plavecký stadion.

Celkově lze tuto exkurzi hodnotit jako velmi přínosnou. Nabyté informace a zkušenosti lze využít při výuce elektroniky, konstrukce motorů a automobilů i při výuce průřezových témat.

Fotogalerie